На сайт звернулися з питанням:
Доброго дня! Мене звати Діана М., я студентка 3-го курсу за спеціальністю «філософія – релігієзнавство» в Національному університеті «Острозька академія». Зараз я працюю над проектом на одну з навчальних дисциплін. Чи не могли б ви дати відповідь на декілька запитань?
Увага багатьох українців прикута до подій, які розвиваються навколо ЛГБТ-конфлікту і намагань цих людей відстояти свої права в суспільстві. В принципі позиція церков щодо цієї ситуації зрозуміла, але питання, власне, полягає в тому, як буде реагувати церква, якщо служіння почнуть відвідувати представники ЛГБТ-спільноти? Чи можливо їм стати членами церкви і прийняти хрещення, не відмовляючись від своїх поглядів і способу життя (маю на увазі саме належність до ЛГБТ, при відмові від всього іншого, що вважається християнами негідним)? Якщо їм не буде дозволено прийняти хрещення, то чи можна відвідувати служіння?
Буду дуже вдячна за відповідь!

------------_-------------------2
Вітаємо, Діано! Дякуємо за хороше запитання!
Церква «Нове Життя» - це церква євангельських християн, яка відкрита для всіх, хто бажає її відвідувати. Ми проповідуємо вчення Ісуса Христа, як на нашу думку, в чистому вигляді, не обтяжене ні людськими традиціями, ні соціальними умовностями. Стосунки з усіма людьми, що відвідують наші заходи, ми намагаємось будувати на Слові Божому, а не на наших особистих враженнях чи суспільній думці.

Церква Божі існує на нашій землі не для того, щоби праведних та святих відокремити від грішників, а задля того, щоб грішники слухали Слово Боже, розкаювались у своїх гріхах та розпочинали нове життя у Христі Ісусі. Ісус Христос помер на Голгофі за всіх людей (2Кор.5:15), отже проповідувати та закликати до каяття ми маємо всіх людей, незалежно ні від яких умовностей. І ми маємо величезний досвід, коли багато людей з усілякими гріховними залежностями (тютюновими, алкогольними, наркотичними й т.і.) приходили в молитві каяття до Бога, запрошували Ісуса Христа у свої серця, Бог відроджував їх до нового життя, вони приймали святе водне хрещення і приєднувались до церкви «Нове Життя», а також до Вселенської невидимої церкви, яка є Нареченою Ісуса Христа. Такі віруючі отримують статус дітей Божих і вже не повертаються до своїх старих гріховних звичок, але живуть цим новим духовним життям, вивчаючи Слово Боже, постійно звертаючись до Бога в молитві та намагаючись виконувати Його заповіді.

Ми розглядаємо людей, що відносять себе до ЛГБТ спільноти, не як якийсь "особливий винахід людства у 21 сторіччі", а як таку ж саму стародавню гріховну залежність, як і будь яка інша, наприклад, алкогольна або наркотична. Таку думку ми сформували не від своєї обмеженості чи «зашореності», але на підставі Слова Божого, бо Бог вважає неприродні стосунки між людьми гидотою (Лев.18:22, 20:13). Праведний Лот, намагаючись зупинити мешканців Содому від подібної наруги над його гостями, говорив: «Брати мої, не робіть, прошу, лиха!...» (Бут.19:7) і навіть був готовий пожертвувати своїми доньками, щоби тільки не допустити такого тяжкого гріха.

Ми віримо і знаємо напевне, що Бог може людей зі схильністю до одностатевих збочень змінити та повернути до нормальних гетеросексуальних відносин у законному шлюбі, як чоловіка та дружини, якщо вони зненавидять свій гріх, покаються в ньому і будуть шукати Бога. Якщо ж вони хочуть примусити Бога та людей визнавати їх в такому стані, які вони є, то навряд чи у них це вийде.

Історію про те, як грішник приходить з каяттям до Бога, дуже яскраво представив Ісус у відомій притчі про блудного сина (Лук.15:11-32). Молодший син лише біля свинячого корита усвідомив нарешті, що батько любить його і чекає на його повернення. Він встав, залишив все та пішов до батька з щирим бажанням сповідати свій гріх: «Отче, я згрішив проти неба і перед тобою…» (Лук.15:18). Батько прийняв його як сина, дав йому найкращий одяг та взуття, влаштував бенкет з приводу його повернення.

Але чи можна уявити собі таку ситуацію, коли син не зміг би, або ж не захотів розлучатись з улюбленим свинячим коритом та спробував би принести його з собою в дім батька? Чи прийняв би його той з таким "скарбом", якщо це йому огидно? Навряд чи!

Може дехто й не погодиться зі мною, мовляв, якщо батько дійсно любить свого сина, то прийняв би його і з усім тим, що так цінно для нього. Нібито і люблячий Бог може приймати збоченців і не осуджувати їх?

Добре, якщо вже про любов... Коли парубок зустрічає дівчину, яка є мрією усього його життя, та закохається в неї до безтями, то він ладен віддати за її прихильність найдорожче у своєму житті, а також, без усіляких сумнівів, відречеться від усього, що їй могло б не сподобатися в ньому, чи не так? А Бог так полюбив цей світ, та кожного з нас, людей, що віддав заради нас найдорожче, Свого улюбленого Сина, Ісуса Христа, на мученицьку смерть.

Дівчина може віддати руку та серце лише тому, в кому вона буде повністю впевнена, що він понад усе кохає тільки її. І вона ніколи не погодиться, щоби той ділив свою любов та прихильність між нею та ще кимось або чимось. Так само і Бог, у відповідь на Свою безмежну любов до людини, хотів би, щоб і людина любила Його усім своїм серцем, всією душею своєю, і всім розумом своїм (Лук.22:37), оце і є якраз найбільша заповідь Божа для людини.

Отже, називати себе християнином, але насправді ділити свою любов та прихильність між Богом та своїми гріховними залежностями, то є лише намагання обманути самого себе, людей та Бога. Тобто, ми вважаємо, що насправді - це просто неможливо, щоб бути водночас і справжнім християнином, і прихильником ЛГБТ. Бо наш Бог – є Бог ревнивий (Повт.Зак.4:24, 6:15, Іс.Нав.24:19). Про це і Христос говорив у Своїй Нагірній проповіді: «Ніхто не може служити двом панам: бо або одного він буде ненавидіти, а другого любити, або до одного буде прихильний, а до другого — зневажливий. Не можете служити Богові і мамоні» (Мт.6:24). Замість «мамони» можна підставити що завгодно: хобі, традиції, звички, схильності, у тому числі й ЛГБТ.

Отже, двері церкви «Нове Життя» завжди відчинені для всіх грішників, і також для представників ЛГБТ спільноти для того, щоби назавжди залишити свої гріхи, покаятись та розпочати справжнє НОВЕ ЖИТТЯ разом з Ісусом Христом в серці!

Ласкаво просимо!

Поставити ПИТАННЯ пастору.