**Ів 3:1-17: **

"Був один чоловік із фарисеїв Никодим на ім'я, начальник юдейський. Він до Нього прийшов уночі, та й промовив Йому: Учителю, знаємо ми, що прийшов Ти від Бога, як Учитель, бо не може ніхто таких чуд учинити, які чиниш Ти, коли Бог із ним не буде. Ісус відповів і до нього сказав: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства. Никодим Йому каже: Як може людина родитися, бувши старою? Хіба може вона ввійти до утроби своїй матері знову й родитись? Ісус відповів: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже. Що вродилося з тіла є тіло, що ж уродилося з Духа є дух. Не дивуйся тому, що сказав Я тобі: Вам необхідно родитись згори. Дух дихає, де хоче, і його голос ти чуєш, та не відаєш, звідкіля він приходить, і куди він іде. Так буває і з кожним, хто від Духа народжений. Відповів Никодим і до Нього сказав: Як це статися може? Ісус відповів і до нього сказав: Ти учитель ізраїльський, то чи ж цього не знаєш? Поправді, поправді кажу Я тобі: Ми говоримо те, що ми знаємо, а свідчимо про те, що ми бачили, але свідчення нашого ви не приймаєте. Коли Я говорив вам про земне, та не вірите ви, то як же повірите ви, коли Я говоритиму вам про небесне? І не сходив на небо ніхто, тільки Той, Хто з неба зійшов, Людський Син, що на небі. І, як Мойсей підніс змія в пустині, так мусить піднесений бути й Син Людський, щоб кожен, хто вірує в Нього, мав вічне життя. Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся."

Запитання

  • Чого прийшов Никодим? чого він шукає?
  • На що Ісус звертає його увагу?

● Як говорив Ісус і Як говоримо ми?

Зазвичай, ми намагаємося все пояснити, розкласти по поличках, зробити зрозумілим. Але Ісус говорив у Новому Завіті інакше, Він говорив образами, історіями – без жодних інструкцій. (Я є Вода жива, Я є Лоза, Вівці та пастух) тут Ісус говорить про Народження згори.
Никодим хотів конкретики – Ісус не розмовляв з ним конкретно.

Народження згори - стереотипи:
● воно потрібне для людей, які впали на саме дно
● це є глибоке прийняття християнських моральних принципів
● емоційний досвід

Але історія Никодима руйнує усі ці стереотипи.

Ким був Никодим
● Член Сінедріону (Великого Сінедріону) - один із 71.
● Еліта нації - суддя верховного суду - один із найосвіченіших людей
свого часу.

Чого він приходить до Ісуса?
Є різні теорії:
● "Ми знаємо" - він представляв не тільки себе, він представляв фракцію - дипломат - нічні переговори - може він хотів затвердити пакт "Про ненапад", включити Ісуса у гру на своєму боці.
● Никодим називає Ісуса вчителем - він знає, що в Нього можна багато чого навчитися.
Парадигма вчителя.
● Никодим прийшов до Ісуса як до вчителя. Перше слово, яке він говорить «Раві», він знає, що є вчителі та учні. Він знає, що в Ісуса можна багато чого навчитися. Але Ісус ламає його уявлення «Ти називаєш себе вчителем і цього не знаєш? ...» - немає вчителів та учнів - Всі учні.
● Никодиму не потрібно було більше знань – більше інструкцій, правил – але це розуміння засіло глибоко в його голові.
● Ісус постійно перебиває Никодима, не дає йому закінчити думку. У першій його фразі 30 слів, у другій 20, у третій 4. Після цього Никодим замовкає і починає слухати. Іншими словами Ісус каже Йому: "Стоп - якщо ти думаєш, що Я тільки вчитель - ти не побачиш Царства небесного".

Приклад «дерево»
У мене на подвір'ї росте горіх, але я дуже хочу яблука, скільки б я не обрізав, поливав і удобрював його, родити яблука він не почне.
Для того, щоб отримати нові плоди - потрібен новий корінь.

● Августин (Гіппонський) - «це вже не я»
Ісус виступає не за моральність – Він кидає виклик моральності.
Незалежно від того, скільки ти зробив хороших справ, скільки допомагав нужденним... як ти виконував усі правила, Никодим тобі доведеться розпочати все з початку.

● Ісус не сказав йому: «Молодець, ти стільки пройшов сам, давай я тобі допоможу». Він сказав: «Тобі треба починати з початку».

● Напевно, тому багатим-успішним людям так важко приходити до Бога, бо їм треба повертатися назад і починати все спочатку.

● Але для того, хто на самому дні – це хороша новина – ти не відстав від тих людей, які ходять до парламенту і роздають на меценатство мільйони.

Як я можу перевірити себе
● Як я молюся - Як моляться ті, для кого Ісус учитель? - Навчи, покажи...

● Як ставлюся до своїх падінь:
Ті для кого Ісус є лише Вчителем - звинувачуватимуть себе, загризатимуть совість, ходитимуть по колу, вони почуватимуться поганими учнями, які не можуть відповідати вимогам вчителя

Як народитися згори?

Чому мене навчила Історія

● Перестань говорити та почни слухати.
Звідки я знаю що Никодим почав слухати? - у 7 главі, в Синедріоні, коли Фарисеї звинувачували Ісуса - Він запитав: «Хіба у нас не вислуховують, перш ніж засуджувати?»

● Думай
Наприкінці розмови Ісус нагадує Никодиму історію зі Старого Завіту. Це історія з 21 глави Чисел.
3 роки пішло у Никадима на те, щоб зрозуміти, що мав на увазі Ісус. Але в той момент, коли він побачив Ісуса на хресті, все зрозумів.
Він зрозумів, що Йому не потрібен вчитель - Йому потрібний Спаситель.
Він бачив до зло, яке живе в ньому, і з яким він нічого не може зробити (зміїна отрута) ... він зрозумів, що ця історія про нього самого.
Як я знаю, що Никодим це зрозумів - він був тим, хто зняв тіло Ісуса з хреста - щось змінилося в його серці.
● Яка заслуга дитини в тому, що вона народилася?
Хтось інший повинен страждати 9 місяців, погано спати, постійно їсти, сидіти на дієтах, стікати кров'ю.
● що ж ми можемо робити? дивитись на нього ? слухати і думати!

Де ти?

  • може ти так само як Никодим уже не відчуваєш потреби в рятівнику?
  • може ти вчиш моральності - і дивуєшся чому люди відкидають її?
  • Може турботи і тривоги настільки відволікають тебе, що ти вже не бачиш Хреста?